Családi ház modern kialakítással

Családi ház modern kialakítással

Utolsó frissítés: 2022. szeptember 28.

Családi ház modern kialakítással

 

Egy külföldről hazatelepült magyar bízott meg azzal, hogy szülei egykori hétvégi telkén egy zöldövezetben tervezzek számára színvonalas, többgenerációs családi házat. Az építtető határozott kívánsága az volt, hogy a ház megformálásában a 20. század első felében kialakult modern építészetet ma is folytató, fejlesztő újmodern irányzatot fogadjam el követendő mintaként. Terveimet eddig inkább a romantikus, kicsi, öko lakások alkották. Nagy kihívás és öröm volt ez a feladat megvalósítása, mert egy egyszerű, geometrikus formákkal kialakított, de a környezetével szoros egységre törekvő ház létrehozását kellett megalkotnom. Az alkotás örömét tetézte, hogy az általam tervezett lakást a megbízó egyetértése koronázta meg. A rengeteg munka, az alaprajzok sokasága, a tervezés minden mozzanata, a helyiségek létrehozása, látványtervének bemutatása tette véglegessé a feladatot. A tulajdonos csak apró kiegészítéseket kért, szinte teljesen meg volt elégedve az elvégzett tervezéssel.

A tágas, déli lejtésű telken a forgalmas, zajos alsó úttól kicsit távolabb helyezkedik el az épület. A garázshoz, egy felvezető úton jutunk el. A garázsból egy kis folyosón keresztül jutunk el az épület mélyített alagsorába. Itt félköríves lépcsőn haladva jutunk el a szinteket összekötő belső térhez. A lépcsőt teljes egészében dupla hatású üvegfal veszi körül, elektronikai hálózati kiépítése a lépcsőzetben van elrejtve. A kivitelezővel együttesen úgy oldottuk meg a lépcső világítását, hogy érzékelje az ott lévőt, valamint a fényhatást, és ennek megfelelően automatikusan kapcsolódjon be.

A földszinten egy teljes értékű egy légtérben elhelyezkedő konyha – nappali lett kialakítva. A konyhabútor minden eleme egyedileg lett megtervezve, beépíthető elektronikai készülékek sokaságával. A konyhabútor elegáns megjelenésével a helyiség fő részévé vált. A matt fekete konyhabútor szigetszerű elrendezéséhez bárpult is kapcsolódik. Az otthon töltött idő nagy részét itt szeretnék közösen eltölteni, és mivel több gyermek is van a családban, fontos volt a nagy légtér, amely mindenféle elfoglaltságnak megfelelően lett kialakítva. Ebből a helyiségből jutunk ki a tágas, hátsó teraszra, melynek egy nagyobb része fedett. A teraszon kialakított szabadtéri tűzhely és grill sarok folytatta a konyhában megtervezett irányvonalat. Kedvenc helye lett a megrendelőnek, hiszen itt egy kisebb, de ugyanaz a matt fekete konyhasor lett kialakítva, mely a grillezéshez szükséges eszközökkel lett felszerelve.

Az emeleten helyezkednek el a lakószintek, melyet jóval kisebb helyiségekre kérték, minimális berendezéssel. Itt található még egy nagyobb gardrób helyiség, melyben a különböző mérető fakkok laminált fallal lettek elválasztva. Az elválasztást designos laminált fallal kérték, a helyiségnek több ajtaja van, ezáltal a szülőknek és gyermekeknek egyaránt elérhetővé vált.

A ház kívülről egy szépen felépített lakásnak tűnhet, de tulajdonképpen ökoház, mert kialakításra került a hőszigetelés, a két szintet összekötő lépcsőház modernitása, a télikert megvalósítása, a napkollektorok felszerelése. Ezek a kialakítások mind gazdaságossá teszik a lakás hőháztartását.